Internet, Urheilu

e-urheilu – mitä se on?

e-urheilu – mitä se on?
e-urheilu

e-urheilu on elektronista urheilua ja organisoiduissa kilpailuympäristöissä pelattavia videopelejä. Pelit voivat olla joko tiimikeskeisiä moninpelin online-taisteluareenoilla pelattavia pelejä, yksinpelaajan räiskintäpelejä, selviytymispelejä tai fyysisen urheilun virtuaalisia rekonstruktioita.

Joukkueet ja pelaajat taistelevat voitosta suosikkipeleissään. Voittajajoukkueet tai yksittäiset pelaajat saavat miljoonien dollarien edestä palkintorahoja ja lisäksi rahoitusta sponsoroinnin, tukien sekä joukkueiden palkkojen muodossa.

Kilpailijat kohtaavat toisensa peleissä, jotka ovat suosittuja kotipelaajienkin keskuudessa. Näitä ovat esimerkiksi Fortnite, Counter Strike, DOTA 2, League of Legends, Overwatch sekä Call of Duty. Pelaajia kannustavat ja seuraavat miljoonat fanit maailmanlaajuisesti joko live-tapahtumissa tai kotona television ääressä. Erilaiset suoratoistopalvelut kuten Twitch antavat katsojalle mahdollisuuden seurata suosikkipelaajiensa pelaamista reaaliajassa.

Miksi e-urheilu on niin suosittua?

Pelaajat rakastavat kilpailua ja haluavat olla parhaita. Vuonna 1972 ensimmäisen eSports-tapahtuman voittaja sai vuoden mittaisen Rolling Stone -lehden tilauksen, mutta nykyään palkintopotit sisältävät jopa kymmeniä miljoonia dollareita. Päävoiton voittaminen onkin videopelien pelaamisen ydin.

e-urheilu on myös helposti saatavilla. Jos haluat pelata jotain perinteistä urheilulajia, pitää järjestää ihmiset samaan fyysiseen paikkaan, kun taas videopelejä voi pelata eri puolilla maailmaa olevien henkilöiden kanssa nettiyhteyden avulla mukavasti omasta kotoa käsin.

Kuinka suuri ala e-urheilu on?

e-urheilu on jatkuvasti kasvava ala sekä suosioltaan että sen ympärillä pyörivien rahojen osalta. Vuonna 2021 474 miljoonaa ihmistä katsoi e-urheilua maailmanlaajuisesti. Intohimo e-urheilua kohtaan kasvaa koko ajan. Syynä on osittain videopelisuoratoistolaitteiden, YouTube-sisällöntuottajien ja Twitchin kasvavan suosion kasvu.

Maailmanlaajuinen e-urheilu peli-ilmiö on pyyhkäissyt joka paikkaan kuin tornado. Kun maailmanlaajuinen e-urheilun yleisön koko kasvaa miljardeihin, samoin kasvavat myös sponsoroinneista sekä lisenssisopimuksista tulevat tuotot, puhumattakaan isoista alaan sijoittavista nimistä.

Kuinka päästä alkuun e-urheilussa?

Intohimoisille pelaajille e-urheilun pariin pääseminen on helpompaa kuin luulisikaan, sillä ei ole mitään esteitä päästä e-urheilun pariin. Jos olet todella hyvä pelaaja ja harjoittelet paljon, voit olla vielä joskus suurella areenalla voittamassa miljoona dollaria. Kyse on mahdollisuuksien luomisesta kenelle tahansa tehdä mitä tahansa. Myös parhaat casinot tuovat pelaajalle jännitystä elämään.

Useimmat kilpailevat pelaajat pääsevät ammattipelaamisen pariin aloittamalla pelaamisen ihan vain rennosti harrastuksena. Jossain vaiheessa he liittyvät johonkin tiimiin ja alkavat ottaa pelaamisen hieman vakavammin – liittymällä johonkin organisaatioon. Jos on tarpeeksi taitava ja osoittaa loistavia kykyjä pelaajana, organisaatioon kirjaamisen jälkeen ei edes taivas ole rajana sille, mihin asti voi päästä.

Kuinka paljon e-urheilupelaajat voivat ansaita?

Kansainväliset kilpailut ovat se, mistä uskomattoman kuuloiset rahasummat tulevat. Esimerkiksi DOTA 2 -finaalissa vuonna 2016 jaettiin sen ajan suurin palkintopotti, yhteensä 20 miljoonaa dollaria, josta 9 miljoonaa dollaria myönnettiin voittajajoukkueelle.

Epic Games ilmoitti tarjoavansa 100 miljoonan dollarin palkintopotin Fortnite-kilpailuihin kilpailun ensimmäisen kauden aikana. Tämä antaa sinulle käsityksen siitä, millaiset ovat voittavien joukkueiden ansaitsemismahdollisuudet.

Kuitenkaan ammattipelaajat eivät ansaitse rahaa ainoastaan kilpailuissa. Parhaat pelaajat tienaavat myös rahaa YouTubessa ja Twitchissä. Esimerkiksi ammattipelaaja Tyler ”Ninja” Blevins on paljastanut ansaitsevansa noin 500 000 dollaria kuukaudessa suoratoistopalvelu Twitchin kautta.

Muut e-urheiluun liittyvät ammatit

e-urheiluun liittyy paljon muutakin kuin pelkkää pelaamista. On myös muita potentiaalisia ammatteja ja kulissien takana olevia kykyjä, kuten tuotantoa, liigatoimintoja, markkinointia tai tapahtumien hallintaa.

Kuten monissa muissakin urheilulajeissa, on epätodennäköistä, että e-urheilijat pääsevät pelaamaan kovin pitkää uraa. Monet ammattilaispelaajat jäävät eläkkeelle tai siirtyvät muihin asioihin muutaman vuoden kuluttua.

e-urheilu pelaaja

Peliuran jälkeen pelaajat voivat kehittää itselleen uuden uran e-urheilun parissa, vain hieman eri tavalla kuin areenoilla pelaten. Mahdollisuuksia on paljon, sillä pelaamisen saralla on muitakin tapoja työskennellä pelien maailmassa kuin vain pelaaminen.

Potentiaalisia vaihtoehtoja pelaamisen jälkeiselle uralle ovat esimerkiksi:

  • Pelaajavalmentaja
  • Analyytikko
  • eSports-toimittaja tai sisällöntuottaja
  • PR sekä markkinointipäällikkö
  • Tuotepäällikkö
  • Organisaation omistaja tai johtaja
  • Yhteisön tai sosiaalisen median johtaja
  • Tapahtuman johtaja
  • Agentti
  • Pelien kehittäjä

Suurimmat e-urheilutapahtumat

Suosituimmat eSports-pelit palkintorahojen, kilpailijoiden ja katsojien perusteella ovat:

  • DOTA 2: 15 miljoonaa katsojaa, 59 aktiivista joukkuetta, palkintorahat 35 miljoonaa dollaria
  • Fortnite: 2 miljoonaa katsojaa, 40 miljoonaa kilpailijaa, palkintorahat 30 miljoonaa dollaria
  • League of Legends: 44 miljoonaa katsojaa, 24 joukkuetta, palkintorahat 7 miljoonaa dollaria
  • CS:GO: 1,2 miljoonaa katsojaa, yli 40 joukkuetta, palkintorahat miljoona dollaria
  • Overwatch: 300 000 katsojaa, 20 joukkuetta, palkintorahat 5 miljoonaa dollaria
  • PUBG: 800 000 katsojaa, 20 joukkuetta, palkintorahat 2 miljoonaa dollaria